.

četvrtak, 17. ožujka 2016.

Skuhajte savršeni pekmez od šipurka

marmelada pekmez čipurak

Rijetko nas koja namirnica može tako vratiti u djetinjstvo kao pravi pekmez od šipka. Jako ukusan i odličan za svaku priliku, bilo da pravite krafne ili palačinke, ovaj pekmez vas nikad neće razočarati…

Sastojci:

3 kg šipka
1 kg šećera

Potrebno za pripremu:

1 veliki lonac ili 2. manja
1 jednokratne rukavice
1 veća cjediljka sa malim rupicama
1 posuda za marmeladu na kojoj će biti cjediljka
1 posuda za otpadke
1 velika žica za mješanje
1 veliki lonac za ukuhavanje marmelade

Priprema:

1. Šipku prvo odrežite crne kapice, zatim ga operite i stavite u jednu veliku ili dvije manje posude te zalijte sa toliko vode da ga komplet prekrije i još 2 cm iznad. Tako ga kuhajte dok se ne počne raspadati, odnosno kad ga pritisnete da bude mekan. Po potrebi doljevajte vode ako vam tjekom kuhanja razina vode ispari.

kako-pripremiti-pekmez-od-šipurka

2. Kad je kuhan, ostavite ga malo da stane… 30-tak minuta pa ga počnite kroz sito pasirati. Šipak komplet sa tekućinom u kojoj se kuhao, stavite sa paljom… malo više od pola palje… pa ga rasmuljajte rukom ( stavite na ruku rukavicu). Pasirajte ga toliko dugo dok god osjetite i vidite “meso” od šipka… po potrebi dodajte tople vode u kojoj se šipak kuhao da vam bude lakše za pasiranje i da se čim više dobije marmelade.

3. Tako radite dok se sav šipak ne utroši. Marmeladu sipajte u veliku posudu u kojoj ćete je i kuhati, zatim u nju stavite 1 kg. šećera i lagano počnite zakuhavati. Cijelo vrijeme mješajući žicom za mješanje. Ni sekunde se ne odvajajte od posude, jer je marmelada gusta sama po sebi, sa dodatkom šećera jako lako zagori. Znači stalno je mješajte i držite na laganoj vatri… Tako kuhajte sljedeći pola sata pa napravite probu da li je dovoljno ukuhao, ako ne samo dalje ukuhavajte… Za nekoliko minuta bit će gotov.

kuhanje marmelade od šipurka

4. U međuvremenu teglice sterilizirajte u pećnici tako da ih operete, posušite i stavite u hladnu pećnicu, pa pećnicu stavite da se zagrije na 100°C. Gotovu marmeladu sipajte u vruće teglice i odmah zatvarajte i tako ostavite da se ohlade…

5. Također vrijedi napomenuti, da ako imate šipak a nemate vremena da sada pravite marmeladu, slobodno ga možete zamrznuti, pa praviti kasnije.

integralni hljeb sa marmeladom.

Izvor: coolinarka.com

Nema komentara:

Objavi komentar